Τετάρτη 4 Απριλίου 2007

Τέλος οι σύνδεσμοι!

Η αναστολή της λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών με την υπάρχουσα μορφή και ουσιαστικά η αποκοπή τους από τον αθλητικό κόσμο, αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη των αθλητικών φορέων υπό τον Γιώργο Ορφανό. Υπήρξε κοινή γραμμή και αποφασιστικότητα για την απομάκρυνση της βίας από τα γήπεδα και τις ομάδες, ενώ πλέον οι αθλητικές εταιρείες θα αναλάβουν την φρούρηση των γηπέδων τους και θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για όσα συμβαίνουν εκεί. Η Αστυνομία μένει έξω από τα γήπεδα ενώ οι ποινές στις ομάδες σε περιπτώσεις επεισοδίων θα είναι πολύ αυστηρότερες από τις σημερινές.

H ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΓΑ αναφέρει:
«Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τις ομάδες με τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και να καταργηθεί το υπάρχον νομικό καθεστώς, συμφώνησαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της βίας στο χώρο του αθλητισμού, την οποία συγκάλεσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός. Στη σύσκεψη αυτή που πραγματοποιήθηκε στο υφυπουργείο Αθλητισμού και διήρκεσε τρεις ώρες, μετείχαν εκπρόσωποι από ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, Ένωση Β' και Γ' Εθνικής κατηγορίας, ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ, ΕΟΠΕ και ΕΣΑΠ».

Η συνάντηση είχε διάρκεια 3,5 ωρών και μετά το τέλος αυτής ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος σε θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός δήλωσε
: «Τα κύρια στοιχεία, στα οποία συμφωνήσαμε, είναι τα εξής: 1) Αναστολή λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων, που έχουν την έγκριση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. 2) Κατάργηση του άρθρου 41β' (ν. 3057/2002) και των κοινών Υπουργικών αποφάσεων εφαρμογής του, που αφορούν τη σύσταση, λειτουργία και εποπτεία των συνδέσμων φιλάθλων. Άρα, εφεξής δε θα υπάρχουν αθλητικοί σύνδεσμοι. Συνακόλουθο της κατάργησης είναι ότι οι σύνδεσμοι δεν θα παίρνουν εισιτήρια αθλητικών συναντήσεων, έως ότου αρχίσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και του ελέγχου εισόδου στα γήπεδα, μέσω τουρνικέ. 3) Πρόταση ανάληψης της ευθύνης τήρησης της τάξης, από την είσοδο και στο εσωτερικό των αθλητικών εγκαταστάσεων, από τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες. 4) Τροποποίηση των ποινών, για ευθύνη των Α.Α.Ε. σε γεγονότα βίας, επί το αυστηρότερο».

Συνεχίζοντας, ο Γιώργος Ορφανός είπε: «Εμείς τους επιβεβαιώσαμε ότι η Πολιτεία έχει την πολιτική βούληση να ολοκληρώσει και να κερδίσει, για την κοινωνία, τη συγκεκριμένη μάχη. Οι ίδιοι ανέλαβαν το δικό τους ρόλο. Αυτά που σας ανέγνωσα και αφορούν απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, θα συζητηθούν σε αυτή και στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις».

Απαντώντας στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, δήλωσε: «Η απόφαση για τους συνδέσμους ήταν ομόφωνη, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι και οι ίδιες οι Α.Α.Ε. δέχονται μια τεράστια πίεση. Με την απόφαση αναστολής της λειτουργίας συνδέσμων φιλάθλων, που είχαν την έγκριση της Ε.Ε.Α., οι Α.Α.Ε. δεν έχουν πλέον καμιά υποχρέωση απέναντί τους».

Όσο για το πότε θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, ο Ορφανός υπογράμμισε ότι «την απόφαση διακοπής έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή, άρα μόνο εκείνη μπορεί να την τροποποιήσει».

Στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετείχαν οι εξής: Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Σταύρος Δουβής, από τη Σούπερ Λίγκα, οι κ.κ. Π. Κόκκαλης και Κυριακός, από την ΕΠΟ, οι κ.κ. Γκαγκάτσης, Χατζηαποστόλου και Θεοδωρίδης, από την Ενωση Β' και Γ' Εθνικής, οι κ.κ. Κομπότης, Κούγιας, Πηρούνιας και Ριαβόγλου, από το μπάσκετ οι κ.κ. Οικονομίδης, Κονδύλης, Μιαούλης, Τσαγκρώνης και Βιντζηλαίος και από το βόλεϊ οι κ.κ. Μπελιγράτης, Μαυρομάτης, Σοφιανός, Μαργαρώνης και Δημητρέλλος.

Τη Μεγάλη Τετάρτη η απόφαση της Διυπουργικής για την επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας. Η Επιτροπή, η οποία συστήθηκε για την αντιμετώπιση θεμάτων, που σχετίζονται με τη βία στον Αθλητισμό, θα συνεδριάσει, Μεγάλη Τετάρτη στις 11:30 π.μ., στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Ως γνωστόν, τη Διυπουργική αποτελούν οι Υπουργοί: Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.